Varje år insjuknar drygt 900 barn och minst lika många vuxna i typ 1 diabetes i Sverige. En siffra som har ökat de senaste åren och fortsätter att göra det. Ingen botas. Idag är det drygt 50 000 personer som själva lever med typ 1 diabetes i Sverige och runt 200 000 personer som är nära anhörig till någon med typ 1 diabetes. Typ 1 diabetes är en kronisk autoimmun sjukdom där bukspottkörteln slutar producera insulin. Insulin är ett livsviktigt hormon som möjliggör att cellerna kan få energi från maten vi äter. Utan insulin stannar energin, sockret, i blodet och cellerna/kroppen svälter. Den som drabbats måste snabbt lära sig att tillföra insulin manuellt till kroppen med spruta eller pump. Orsaken till att vissa personer drabbas av typ 1 diabetes är inte känd och det går i dagsläget inte att förebygga, förhindra eller bota. Det finns behandling men den är krävande, ständigt pågående och påverkar allt i livet. Typ 1 diabetes kan drabba personer i alla åldrar, vem som helst när som helst.
Vid en oupptäckt och därför obehandlad typ 1 diabetes visar kroppen ofta upp ganska tydliga symtom. Ofta går insjuknandet väldigt fort, så det är viktigt att känna till symtomen och agera fort. Lär dig Fyra T som står för de vanligaste tecknen på obehandlad typ 1 diabetes – Törstig, Toanödig, Trött och Tunn.
Om du misstänker att du eller någon i din närhet har fått typ 1 diabetes, kontakta sjukvården omgående! Att utesluta eller bekräfta typ 1 diabetes görs med ett enkelt stick i fingret på vårdcentralen.